luni, 1 martie 2010

Pivnita cu bunatati

Astazi am facut un review al blogului si am observat ca barbatii au fost oarecum neglijati, motiv pentru care, desi este luna femeilor, voi posta ceva special pentru ei. Cum sa amenajam o crama ca la carte. Pe langa elementele pur tehnice pe care le-am preluat, ii voi si ajuta cu cateva poze, ca sa aibe inspiratie si sa faca locul placut si pentru ei dar si pentru sotii sau iubite.
Primul pas in realizarea unei crame o reprezinta hidroizolarea: aflandu-se la subsol, camera ar putea avea probleme cu umiditatea, in special in cazul in care imobilul este situat intr-o zona in care nivelul panzei de apa freatica este ridicat.
De aceea, pe interior, pe partea inferioara a peretilor, trebuie sa se faca o hidroizolare pana la inaltimea de 1 m. Cum se face acest lucru?
1. se da amorsa pe perete cu un grund de profunzime, rezistent la factori atmosferici agresivi
2. se izoleaza in 2 straturi
3. la colturi se aplica banda de etan sare din cauciu captusit cu tesatura din poliester.

In cazul in care usa necesita schimbare, iata cum se poate face:
Dupa ce se alege usa potrivita, in concordanta cu restul elementelor ce se vor folosi pentru decorarea cramei, incepe munca propriu-zisa. Acoperirea cu laminat CPL este un atu important, o garantie a unei folosinte indelungate fara ca aspectul sa sufere modificari. Usa aleasa are o rezistenta mare la abraziune si la solicitari mecanice.


Odata introdus in locasul destinat, tocul usii se fixeaza in pene si i se verifica pozitia cu ajutorul nivelei. Liniile trebuie sa fie perfect orizontale sau verticale, inaintea fixarii in suruburi si aplicarii spumei poliuretanice.
Spuma se introduce numai dupa ce zona respectiva se umezeste corespunzator – respectand aceasta conditie, se va asigura o priza perfecta si o intarire rapida. In functie de tipul de spuma folosit, timpul de intarire difera. Dupa uscarea materialului, surplusul se va taia cu un cutter si se va indeparta.

In functie de designul la care va hotarati, puteti pune gresie pe jos, sau piatra, pe pereti grinzi de lemn, lambriu etc. Eu am gasit instructiuni pentru montarea gresie si a grinzilor.


Executia finisajelor
Pentru montarea gresiei, putem folosi un adeziv aplicabil in pat subtire, flexibil, pentru suprafete critice. Odata ce am curatat bine suprafata de orice substanta antiaderenta - grasimi, praf - preparam adezivul cu ajutorul unui mixer special; materialul se va amesteca pana la obtinerea unei mase omogene, fara aglomerari. Se asteapta 5 minute si se reia operatiunea de mixare. Tinand seama de faptul ca aceasta incapere este supusa unui trafic mediu, am ales sa folosim pentru placare piese ceramice pentru pardoseli cu o rezistenta corespunzatoare. Dupa 12 ore, gresia devine circulabila si poate fi chituita. Traficul este permis dupa 5 ore de la aplicarea chitului, iar contactul cu apa – la 24 de ore de la chituire. Veti observa ca picaturile de apa nu patrund in masa chitului, ci raman deasupra ca niste perle. Acesta este efectul aquastatic, generat de impermeabilitatea chitului.
Pentru a pastra specificul rustic al salii, vom placa peretii cu piatra naturala. O mare atentie trebuie acordata distantelor dintre placi. Dupa ce adezivul va face priza, rosturile nu trebuie sa fie mai late de cativa centimetri. Ca si in cazul gresiei, dupa 12 ore suprafata poate fi chituita.
Montarea grinzilor
O crama in adevaratul sens al cuvantului nu poate fi amenajata corespunzator daca nu sunt prevazute si cateva grinzi din lemn. Intrucat structura beciului nu presupune asemenea elemente constructive, pot fi montate si unele aparente. Inainte de a fi montate, grinzile se grunduiesc cu o solutie pe baza de apa, pentru lemn netratat. Acest tip de grund permite evidentierea nervurilor lemnului, iar capacitatea lui de acoperire este de
aproximativ 8-10 mp pentru fiecare litru. Solutia aleasa de noi contine si substante insecticide si acaricide, oferind o protectie eficienta impotriva mucegaiului si a carilor. Dupa doua ore, se poate aplica si primul strat de lac, folosindu-se o alta pensula.
Pentru un rezultat cat mai bun, dupa fiecare strat, asteptam uscarea, apoi slefuim fin cu smirghel. Numai astfel lemnul va fi protejat corespunzator si aspectuos. Montarea grinzilor se va realiza prin fixare cu bolturi in perete.


Citind si pe alte site-uri am aflat alte elemente cheie pentru construirea unei crame perfecte. Iata spre exemplu ce sfaturi ni se dau aici :

In functie de marimea pivnitei, aerisirea se face prin sistem de ventilatie sau prin montarea unor tuburi, in locuri opuse, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei, prin care va intra aerul rece, si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, prin care va iesi aerul cald.

Respectarea unei umiditati specifice este foarte importanta pentru ca dopurile de pluta sa-si pastreze proprietatile de etanseitate. Ideal este ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85 si 90%. Pivnitele prea uscate se intretin usor, in schimb, in ele se inregistreaza pierderi de vin prin evaporare, iar aerul uscat deshidrateaza prematur dopul.

Acum am ajuns la partea mea preferata: AMENAJAREA
Sa vedem ce spun specialistii:
La amenajarea cramei se folosesc cu preponderenta doua materiale naturale, care dau un aspect rustic: lemnul si piatra. Lemnul trebuie sa fie ignifugat, adica tratat cu diverse solutii speciale pentru a-l proteja impotriva incendiilor. Piatra nu necesita ingrijiri speciale, dar trebuie avut grija ca aceasta sa fie bine taiata inainte de instalare, mai ales daca este din bloc masiv, sa nu fie colturoasa, pentru a evita accidentele.

Perfect. Tinand cont de aceste sfaturi, sa vedem si cateva modele:


Acesta este un detaliu al rafturilor.


Toate 3 pozele via Get decorating







Pentru cei care sunt pasionati sau carora le-am deschis apetitul si vor sa se apuce de construit, iata si o carte care le va oferi mai multe detalii: The home wine cellar, de Perry Sims. Gasiti aici si recenzia ei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails